Τα αρχικά PHP προέρχονται από τις λέξεις «Personal Home Page». Η php είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που σχεδιάστηκε για την δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων και είναι γνωστή ως Hypertext PreProcessor.
Δημοσίευση: 15/06/2015
Ενημέρωση: 10/10/2021
Έκδοση: 1.9.1
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Κολέτσος
Επιμέλεια: Ιωάννης Βέργος

Τα αρχικά PHP προέρχονται από τις λέξεις «Personal Home Page». Η php είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που σχεδιάστηκε για την δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων και είναι γνωστή ως Hypertext PreProcessor.

Σε αντίθεση με άλλες γλώσσες scripting του διαδικτύου όπως η javascript, η γλώσσα php είναι μια server-side (εκτελείται στον εξυπηρετητή) γλώσσα που συνήθως γράφεται πλαισιωμένη από HTML για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Έτσι η php δεν στέλνεται άμεσα σε έναν πελάτη (client), αντ' αυτού πρώτα αναλύεται και μετά αποστέλλεται το παραγόμενο αποτέλεσμα (έτσι προέκυψε και η ευρέως γνωστή ονομασία της σε HyperText PreProcessor). Η php είναι διαδεδομένη για την πληθώρα δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει σε διαδικτυακές εφαρμογές, όπως να θέσει ερωτήματα σε βάσεις δεδομένων, να δημιουργήσει εικόνες, να διαβάσει και να γράψει αρχεία, να συνδεθεί σε απομακρυσμένους υπολογιστές, κ.α.

H php δημιουργήθηκε από τον φοιτητή Rasmus Lerdorf ως μια συλλογή από scripts γραμμένα στην γλώσσα προγραμματισμού perl που τα χρησιμοποιούσε στην προσωπική του ιστοσελίδα. Η αρχική χρήση της php από τον Rasmus ήταν η παρακολούθηση στατιστικών στοιχείων που αφορούσαν την επισκεψιμότητα στο προσωπικό του βιογραφικό. Αργότερα έγραψε ξανά τα scripts σε γλώσσα C, για λόγους καλύτερης απόδοσης, επεκτείνοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες της υποστηρίζοντας έτσι την χρήση διαδικτυακών forms και σύνδεση με βάσεις δεδομένων. Το πρώτο επίσημο όνομα της php ήταν PHP/FI από τα «Personal Home Page/Forms Interpreter» (Προσωπική Ιστοσελίδα / Διερμηνέας Φορμών). Μετά από αυτή την δημιουργία ο Rasmus διέθεσε τον κώδικα στην ιστοσελίδα του ώστε να επωφεληθούν κι άλλοι από αυτόν.

Σε αυτόν τον οδηγό θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε σε όλες τις λειτουργιές της γλώσσας όπως υπάρχουν στο αντίστοιχο επίσημο manual της σε αυτό το link.