Η χρήση της Javascript εξαρτάται από την ύπαρξη html εγγράφων. Χωρίς αυτά η Javascript είναι αδύνατο να εκτελεστεί. Συνεπακόλουθα ένα script θα πρέπει να εισαχθεί μέσα σε ένα html έγγραφο. H Javascript χρησιμοποιεί την δομή και τα στοιχεία του εγγράφου hml για να δημιουργήσει δυναμικό περιεχόμενο. Οι αλλαγές που επιτυγχάνονται είναι συνήθως αλλαγές που επηρεάζουν τις ιδιότητες ενός στοιχείου, το περιεχόμενο του ή το (css) style του.

Δεν χρειαζόμαστε κάποιου είδους διαδικτυακού εξυπηρετητή για να εκτελεστεί η Javascript, αρκεί και μόνο να ανοίξουμε έστω και τοπικά το αρχείο που περιλαμβάνει τον κώδικα αυτόν και η εκτέλεση θα επέλθει κατά την φόρτωση του αρχείου από τον φυλλομετρητή.

Υπάρχουν τριών ειδών script που μπορούμε να εισάγουμε μέσα σε ένα έγγραφο html:

  • Εμφωλευμένο script
    Βρίσκεται μέσα σε μια ετικέτα
  • Εσωτερικό script
    Βρίσκεται μέσα σε ένα έγγραφο ανάμεσα σε ετικέτες «<script>» και «</script>».
  • Εξωτερικό script
    Βρίσκεται σε ξεχωριστό αρχείο με προέκταση «.js» και καλείται μέσα από το έγγραφο html.

Εσωτερικό script

Για να εισάγουμε ένα ή περισσότερα script σε ένα έγγραφο html θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ετικέτα «<script>» για άνοιγμα και «</script>» για κλείσιμο. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το script θα εκτελεστεί μόλις η φόρτωση της σελίδας φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο όπου υπάρχει γραμμένο το script.

Αρχείο: first_js.html

<html>
 <head>
  <meta charset="utf-8">
  <title>Πρώτη σελίδα javascript</title>
 </head>
 <body>
  <script>
   alert("Καλωσήρθες!");
  </script>
 </body>
</html>

Αποτέλεσμα:

Η εντολή «alert» μας επιστρέφει ένα αναδυόμενο μήνυμα του οποίου το περιεχόμενο καθορίζεται από το τι έχουμε εισάγει μέσα στις παρενθέσεις της.

Εμφωλευμένο script

Για να εισάγουμε ένα εμφωλευμένο script μέσα σε ένα έγγραφο html, θα πρέπει να εισάγουμε τον κώδικα Javascript μέσα σε κάποια ιδιότητα-παράμετρο κάποιου στοιχείου. Έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν οι ετικέτες «<script>» και «</script>».

Αρχείο: first_button.html

<!DOCTYPE HTML>
<html>
 <head>
  <meta charset="utf-8">
  <title>Πρώτη σελίδα javascript</title>
 </head>
 <body>
  <input type='button' value='Κάντε κλικ εδώ' onClick="alert('Μόλις έκανες κλικ!')">
 </body>
</html>

Αποτέλεσμα:

Όταν υπάρχουν εισαγωγικά μέσα σε εισαγωγικά τότε (όπως στην παραπάνω περίπτωση) τα εξωτερικά με τα εσωτερικά εισαγωγικά θα πρέπει να είναι διαφορετικά. Στην συγκεκριμένη χρησιμοποιούμε ως εξωτερικά τα διπλά εισαγωγικά, ενώ ως εσωτερικά τα μονά. Θα μπορούσε να ήταν αντίθετα, αλλά όχι ίδια και στις δύο περιπτώσεις για να μην συγχέεται το πρόγραμμα περιήγησης.

Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιείται το event «onClick» που σημαίνει πως όταν κάποιος κάνει κλικ πάνω στο συγκεκριμένο στοιχείο html τότε θα εκτελεστεί ο κώδικας που βρίσκεται μέσα στα εισαγωγίκα «"», «"». 

Εξωτερικό script

Αν θέλουμε να καλέσουμε ένα εξωτερικό script από εξωτερική πηγή, τότε χρησιμοποιούμε την ετικέτα «script» και την παράμετρο «src». 

Αρχείο: script.js

alert("Καλωσήρθατε!");

Αρχείο: first_script.html

<!DOCTYPE HTML>
<html>
 <head>
  <meta charset="utf-8">
  <title>Πρώτη σελίδα javascript</title>
  <script type='text/javascript' src='first_script.js'></script> 
 </head>
 <body>
 </body>
</html>

Επειδή το αρχείο script βρίσκεται στο ίδιο φάκελο με το αρχείο html τότε μέσα στο  «src» απλά καλούμε το όνομα του. Αν βρισκόταν σε άλλο directory θα βάζαμε το full directory του. 

Η ιδιότητα «type» μίας ετικέτας script μας δείχνει, τι είδους script θα εισάγουμε μέσα σε αυτή την ετικέτα. Στην προκειμένη περίπτωση για την javascript εισάγουμε ως περιεχόμενο ιδιότητας το λεκτικό «text/javascript», με αυτόν τον τρόπο ο περιηγητής γνωρίζει ότι μέσα στις ετικέτες βρίσκεται κείμενο ή και κώδικας javascript.