Τα αλφαριθμητικά ή αλλιώς συμβολοσειρές είναι ένα σύνολο από χαρακτήρες που σχηματίζουν λέξεις και κείμενα. Είναι όλα αυτά στα οποία ένα script μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας, δηλαδή διαθέτει ένα σύνολο από κείμενα και προτάσεις που ένας χρήστης τις βλέπει και καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται, π.χ. ο τίτλος του κουμπιού «Αποστολή» είναι ένα αλφαριθμητικό. Γενικώς στον κώδικα οτιδήποτε κλείνεται μέσα σε μονά ή διπλά αυτάκια είναι αλφαριθμητικό. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

<?php
 $test = "Αυτό είναι αλφαριθμητικό";
 $test1 = 'Κι αυτό επίσης είναι!';
 echo $test."<br/>".$test1;
?>

Αν και έχουμε χρησιμοποιήσει πολύ αλφαριθμητικά σε προηγούμενες ενότητες, στην παρούσα ενότητα δεν προσπαθούμε να εξηγήσουμε τι είναι το αλφαριθμητικό, αλλά ποιους περιορισμούς έχουμε μέσα σε αυτό και ποίες πράξεις μπορούμε να κάνουμε.

Για παράδειγμα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σκέτη μεσοκάθετο «\» μέσα σε ένα αλφαριθμητικό γιατί ο συγκεκριμένος χαρακτήρας υποδηλώνει εντολή. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χαρακτήρα θα πρέπει να τον συνδυάσουμε με κάτι άλλο ακόμη.

Χαρακτήρας Επεξήγηση
\n Αφήνει μια γραμμή (LF)
\r Αφήνει ένα enter (CR)
\t Οριζόντιο tab (HT)
\v Κάθετο tab (VT)
\e Escape (ESCAPE)
\\ Μεσοκάθετος
\$ Το σύμβολο του δολαρίου
\" Το σύμβολο των διπλών εισαγωγικών
\[0-7]{1-3} Εισαγωγή χαρακτήρα με οκταδικό
\x[0-9A-fa-f]{1,2} Εισαγωγή χαρακτήρα με δεκαεξαδικό

Οι παραπάνω χαρακτήρες βοηθούν κυρίως στην ανάγνωση του πηγαίου κώδικα και όχι στην εμφάνιση του αποτελέσματος. Η Αλλαγή γραμμής για παράδειγμα με οποιαδήποτε τρόπο δεν θα εμφανιστεί στο παραγόμενο αποτέλεσμα άμεσα στον χρήστη, αλλά στον πηγαίο κώδικα που μπορεί να δει ο προγραμματιστής σε html. Στα αλφαριθμητικά δεν νοείται η πράξη της πρόσθεσης, αλλά η πράξη της συμπερίληψης, όταν θέλουμε να προσθέσουμε δυο αλφαριθμητικά δεν θα χρησιμοποιήσουμε το σύμβολο της πρόσθεσης, αλλά μία τελεία.

<?php
 $test = "Αυτό είναι αλφαριθμητικό";
 $test1 = 'Κι αυτό επίσης είναι!';
 echo $test.$test1;
?>

Τέλος, η προσπέλαση των αλφαριθμητικών γίνεται όπως σε έναν μονοδιάστατο πίνακα αλλά δεν υποστηρίζεται η Unicode κωδικοποίηση. Μπορούμε δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε έναν μόνο χαρακτήρα μέσα από ένα αλφαριθμητικό, δίνοντας του την θέση στην οποία βρίσκεται. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

<?php
 $test ="hello";
 echo $test[3];
?>

Αν θεωρήσουμε το αλφαριθμητικό έναν πίνακα, τότε κάθε χαρακτήρας βρίσκεται σε μία θέση μέσα σε αυτόν (ξεκινώντας πάντα από το 0).