Αν ακολουθήσατε τον οδηγό εγκατάστασης του XAMPP στο πρώτο κεφάλαιο, θα παρατηρήσατε πως το «κουμπάκι» start στην mysql υπάρχει γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αν έχουμε ενεργοποιημένη την MySQL και επισκεφθούμε από το πρόγραμμα περιήγησης μας την διεύθυνση «http://localhost/phpmyadmin» θα δούμε ένα διαχειριστικό panel της phpmyadmin όπου μπορούμε να εκτελέσουμε βασικές εντολές της SQL δημιουργώντας βάσεις δεδομένων εισάγοντας δεδομένα σε αυτές και άλλα πολλά.

Βήμα πρώτο

Αφού επισκεφτούμε την διεύθυνση «http://localhost/phpmyadmin» μας εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη, κάνουμε κλικ στην επιλογή «Βάσεις Δεδομένων».

Βήμα δεύτερο

Μας ανοίγει η παρακάτω οθόνη όπου εκεί γράφουμε ένα όνομα μέσα στο πεδίο «Όνομα βάσης δεδομένων» και ύστερα κάνουμε κλικ στο «Δημιουργία».

Βήμα τρίτο

Ενημερωνόμαστε για την δημιουργία, και ακριβώς από κάτω βλέπουμε στην λίστα με τις βάσεις δεδομένων το όνομα της βάσης που μόλις δημιουργήσαμε. Τώρα μπορούμε να περιηγηθούμε μέσα στην βάση δεδομένων κάνοντας κλικ στο όνομα της αριστερά από την λίστα.

Βήμα τέταρτο

Μόλις κάνουμε το κλικ, καθότι κενή η βάση δεδομένων , μας εμφανίζεται οδηγός για δημιουργία πίνακα μέσα σε αυτήν. Εμείς θα δημιουργήσουμε έναν πίνακα «students» με 5 στήλες.

Βήμα πέμπτο

Μόλις κάνουμε κλικ στο «εκτέλεση» μας ζητούνται τα στοιχεία δημιουργίας των πεδίων του πίνακα. Αφού εισάγουμε τα στοιχεία κάνουμε κλικ στο «Αποθήκευση».

Όνομα Τύπος Μήκος Σύνθεση Ευρετήριο A_I
id INT - - PRIMARY Ναι
first_name VARCHAR 60 utf8_general_ci - Όχι
last_name VARCHAR 60 utf8_general_ci - Όχι
student_number INT - - - Όχι
student_number DOUBLE - - - Όχι
Βήμα έκτο

Από τον σελίδα που μας εμφανίζεται βλέπουμε όλους τους πίνακες στην βάση δεδομένων στην οποία βρισκόμαστε. Στην πρώτη του γραμμή βρίσκουμε τον τίτλο του πίνακα που δημιουργήσαμε. Στην ίδια ευθεία κάνουμε κλικ στην επιλογή «Προσθήκη» ώστε να του εισάγουμε γραμμές.

Βήμα έβδομο

Από την φόρμα που μας φορτώνεται εισάγουμε τα στοιχεία που θέλουμε να βάλουμε ως εγγραφές. Εισάγουμε μερικά στοιχεία που να ταιριάζουν στους τύπους των πεδίων. Το πεδίο «id» είναι κενό γιατί έχουμε ενεργοποιήσει σε αυτό την ιδιότητα «Α_Ι» δηλαδή «Auto Increment» που σημαίνει ότι θα παίρνει αυτόματα ακέραιες τιμές αυξάνοντας κάθε φορά κατά ένα. Κάνουμε κλικ στο κουμπί «εκτέλεση» αφού τελειώσουμε.

Βήμα όγδοο

Ενημερωνόμαστε για την επιτυχή εισαγωγή των δεδομένων στον πίνακα. Ξανά κάνουμε κλικ στο «Προσθήκη» και εισάγουμε μερικές ακόμη τιμές έτσι ώστε να περιέχει κάτι ο πίνακας. Αφού εισάγουμε κάποιες γραμμές, επιλέγουμε το κουμπί «Περιήγηση».

Βήμα ένατο

Μας εμφανίζει μια λίστα με όλα αυτά που έχουμε εισάγει και που μπορούμε να επεξεργαστούμε: Με αυτά τα δεδομένα θα ασχοληθούμε αργότερα δημιουργώντας php αρχεία τα οποία θα αποκτούν πρόσβαση σε αυτά προσθέτοντας, αφαιρώντας και γενικά κάνοντας διάφορες πράξεις με τα δεδομένα.